då bär resan av
håret check! Nu närmar sig balen!
lite fräääsch
grattis alla studenter!
inge fler smygtittar
nu blir det ut och kolla studenter!
vackert!
its back!
9C for ever!
sista svenskan, sista biologin och ett VG rikare!
vad gör man inte för att få ett VG?
Kunna beskriva nervsystemet och dess delar:
Nervsystemet består utav hjärnan, ryggmärgen och perifera nervsystemet. Nervsystemet är uppdelat i två. Det perifera nervsystemet och det autonoma nervsystemet. Nervsystemets uppgift är att allt skall fungera i kroppen.
Kunna mer om ryggmärgen och dess nerver:
Ryggmärgen är inte tjockare än ett lillfinger och går ifrån hjärnan till midjan. Ryggmärgens uppgift är att te emot signaler ifrån de perifera nervsystemet och leda dem till signalerna till hjärnan som sedan skickar tillbaka instruktioner genom ryggmärgen och sedan ut till de perifera nerverna.
Kunna skillnaden mellan hormoner och nerver:
hormoner och nerver samarbetar med att ge signaler till ryggmärgen och sedan ut i kroppen igen. När det kommer ett långsamt meddelande till kroppen är det hormonerna som skickar vidare det, medan nerverna går ut med de snabbare uppgifterna.
Var bildas de olika hormonerna och vad har de för uppgift:
· Hypofysen är en körtel som tillverkar hormoner som i sin tur styr över andra körtlar som tillverkar hormoner. De skapar även tillväxthormoner.
· Sköldkörteln tillverkar hormoner som kontrollerar kroppens ämnesomsättning.
· Bisköldskörtlarna reglerar halten av kalcium och fosfatjoner i kroppen.
· Binjurarna styr saltbalansen. De tillverkar stresshormoner bland annat kortisol och adrenalin som ökar kroppens prestations förmåga.
· Bukspottskörtelns insulin är viktigt för att cellerna ska kunna förbränna sockret.
· Äggstockarna och testiklarna tillverkar könshormoner. Könshormonerna har två namn. De för män kallas för testosteron och är till för att repparerar och bygger upp muskler. Det kvinnliga kallas för östogen styr över mensen och ägglossningen.
kunna beskriva mer om reflexer och hur det går till när det sker en reflex:
Det finns medfödda reflexer som t.ex smärtreflexen. Det finns också inlärda reflexer som vi lär oss under tiden vi lever som t.ex: röra på armarna fort.
Reflexer går till att det reagerar på ett visst ställe på kroppen som sedan går igenom kroppen till hjärnan och tillbaka. Smärtreflexen t.ex är en medfödd reflex som fungerar spå detta sätt. Om vi lägger handen på en varmplatta märker vi detta så fort vi börjar få ont. Under den stunden vi lagt handen på plattan, känt smärtan och tratt bort handen har signalen om smärta gått ifrån handen genom armen till ryggmärgen med hjälp av perifera nervsystemet. Från ryggmärgen till hjärnan som ger signaler att ta bort handen från plattan vidare ner genom ryggmärgen i sin tur skickar vidare till handen som gör uppgiften. Allt detta går på bara någon sekund.
Kunna mer om tankar och känslor och var det sker i hjärnan:
Våra känslor finns för att vi skall kunna överleva. Om vi inte hade känslor hade vi inte vela ge våra barn mat och då hade de dött.
Våra känslor sitter i olika ställen i hjärnan. I ’’känslohjärnan’’ sitter känslor som glädje hat skräck ilska sorg och belöning. Men dessa känslor går även att säga att de ligger i samma del av hjärnan men med ett annat namn. I mitten utav storhjärnan. Våran vilja sitter längst ut på stora hjärnan.
Kunna mer ingående om hjärnans delar och kunna berätta om hur saker lagras i den:
Kunna mer om det autonoma nervsystemet:
Styrs utav hjärnstammen och styr de inre organen och hur de skall fungera.
Kunna beskriva sömnens olika delar:
Sömnen är viktig för oss människor. Den är bra för vår hälsa. När vi sover byggs allt upp igen i kroppen, hjärnan vilar och laddas om och immunförsvaret blir allt starkare. Vi bör sova minst sju timmar per natt för att må bra. Man sover djupast mellan första timmen och andra timmen. Sedan sover man inte lika djupt resten utav natten. När vi drömmer gör vi det under flera olika tillfällen under natten men de stunderna vi brukar komma ihåg de drömmar vi drömmer som närmar sig morgonen. En dröm brukar vara 10-30 minuter lång. Detta kallas för dröm sömn. Även drömmar är bra för våran hälsa. Drömmar hjälper hjärnan att placera ut våra minnen, känslor och tankar som vi upplevt från den tidigare dagen.
Kunna mer om hjärnans olika sjukdomar: