biolgiprov

i morron är det biologiprov och typ ingen utav halva klassen hade ens öppnat sin bok. inte bra! en av dem är jag.. eller aa nu har jag börjat plugga såklart! sitter med boken i knät och ett papper brevid mig och så har jag gjort mitt lilla träningssystem genom att skriva upp allt här på min lilla dator. jag tycker faktiskt det funkar riktigt bra! lyssnar på musik samtidigt och så länge jag kan jabba på datorn bryr jag mig inte om musiken.

det är sjukt mycke vi ska kunna men jag tycker faktiskt att det är lätt att lära in men jag har ingen ork! det här är allt man ska kunna för g förutom två punkter som jag inte har orkat med än!

varför måse vi äta?

- vi måste äta för att ge kroppen och byggmaterial till kroppens alla celler. under din livsid kommer du antagligen äta 50 ton mat. maten går i genom kroppen på ungefär ett dygn. maten går in genom munnen och ut genom ändtarmen.


vad måste vi få i oss när vi äter?

- för att kroppenska må bra måste vi få i oss: kolhydrater,fett,vitaminer,mineralerprotiner och vatten.


vad blir protinet till?

- protiner är ämnen som ger bränsle till cellernas förbränning. protiner andväns framför allt till mineralämnen till kroppens byggmaterial. av protiner blir det aminosyror.


vad blir fettet till?

- fettet är ämnen som ger bränsle till cellernas förbränning. fetterna blir till glycerol och fettsyror.

vad blir kolhydraterna till?

- kolhydraterna är ämen som ger bränsle till cellernas förbräning. kolhydrater blir till druvsocker

varför behöver vi vitaminer och mineraler?

- vi/kroppen behöver vitaminer och minneraler för att dina celler skallfå energi och byggmaterial till din kropp.

förklara matens väg genom kroppen

- maten går in genom munnen och krossas utav tänderna. salviet och ensymer. en enzym hjälper till med salivet att sönderdela matens moekyler. den sönderdelar alltså molekyler till mindremolekyler.

- maten går igenom ett par organ i kroppen innan det går ut genom analöppningen. dessa organ är tänderna, spottkörtlarna, matstrupe, lever, magsäck, gallblåsa, tolvfingertarm, bukstottskörtel,tjocktarm, tunntarm,blindtar,blindtarmensmaskformigabihang,ändtarmen och analöppningen.i luften finns i munnen sönderdelas marn med hjälp av tänderna,saliv och dens enzymet. därefter åker maten genom matstupen till magsäcken där maten blandas med magsyra och enzymer som knodar ihop maten och sönderdelar dens molekyler ännu en gång.det tar ca 2-4 timmar innan maten pressas ut i protiner tilltolvfinger tarmen. galla kommer ifrån levern (gallblåsan) som finfördelar maten som nu är i flytande form. bukspott ifrån bukspottskörtelnfortsätter meed finfördelningen av fettet,protiner och kolhydrater mer. sedan åker maten till tunntarmen där den sblandas med tarmsaft. här avslutats nedbrytningen. allt blir helt klart i tjocktarmen där vattnet och tarmbakterier tas upp och avföringen blir fastare innan du själv bestämmer när det ska komma ut.

-


- vi/kroppen behöver vitaminer och minneraler för att dina celler skallfå energi och byggmaterial till din kropp.

hur lång tid tar det för maten att gå igenom kroppen?

- det tar ca ett dygn för maten att gå igen kroppen.

vad är enzymer?

- enzyer är ämenen som hjälper till att byta ner molekyler i maten och samtidigt finfördela den. det finns olika enzymer för olika plaseringar i kroppen.

sjukdommar av matspjälkningen & andningen

- hals bränna orsakas om inte en muskel mellan magen och matsrupen sluter tätt.

- dirarre och förstoppning kan bli av irritation i tjocktarmen. detta kan bli av dåliga matvanor, gammal/dålig mat eller stress.

varför måste vi andas?

- vi måste andas för att i luften finns det syre som cellerna behöver.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0